Foodpairings

Coq au Vin met Grolsch gerijpte herfstbok

Ingrediënten (4 pers.)

  • 2 el olijfolie
  • 8 kipdijfilets
  • 150 gr spekblokjes
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 2 tenen knoflook
  • 5 g tijm
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • ½ winterpeen
  • 3 stelen bleekselderij
  • 300 ml volle rode wijn
  • 200 ml kippenbouillon (pot)

Eventueel: maizena om te binden

  1. Kruid de kip met peper en zout, verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip rondom bruin, haal de kip uit de pan en leg deze in een braadpan.
  2. Bak het spek in de koekenpan, voeg de champignons toe en bak deze kort. Doe dit met het braadvet in de braadpan.
  3. Pel en plet de knoflook en doe deze met de bouillon, wijn, tijm en de laurierblaadjes in de braadpan. Breng aan de kook, draai dan de hitte terug naar sudderstand en laat het geheel met de deksel op de pan 1 uur sudderen. Ieder kwartier omroeren.
  4. Snijd de wortel en de bleekselderij aan stukjes en voeg deze na 1 uur toe.
  5. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen met het deksel van de pan af. Tussendoor tweemaal omroeren.
  6. Na 1 uur moet de saus zijn ingedikt, eventueel iets binden met een maizenapapje.

Lekker met krieltjes of knolselderijpuree (half knolselderij, half aardappel).

Moules Bretonnes met …?

Ingrediënten (2 pers.)

  • 2 kg mosselen
  • halve ui
  • halve prei
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gr gerookte spekblokjes
  • halve eetlepel tijm
  • anderhalf glas witte wijn
  • 15 gr verse platte peterselie
  • boter of olijfolie
  • 200 ml room
  • peper en zout
  • eventueel: maizena om saus te binden

Serveren met stokbrood of frites

Koken

  1. Snipper de ui grof en fruit deze zachtjes in de olie of boter. Snijd de prei in ringen voeg deze toe als de ui glazig is. Snijd de knoflook in vieren en voeg deze toe samen met de spek. Laat het mengsel enkele minuten op middelhoog vuur fruiten.
  2. Voeg de tijm en witte wijn toe en breng het geheel aan de kook.
  3. Voeg de room toe en laat het zachtjes pruttelen.
  4. Voeg de peterselie toe en kruid met peper en zout naar smaak.
  5. Spoel de mosselen en maak ze schoon. Openstaande exemplaren: een tik geven met een mes. Sluiten ze, dan zijn ze goed. Blijven ze openstaan, dan wegdoen. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  6. Breng een klein laagje water in de pan aan de kook en voeg de mosselen toe. Kooktijd is 5 tot 7 minuten. Schud gedurende de kooktijd de pan ca. 3 keer om.
  7. Bind de saus eventueel met een maizenapapje
  8. Doe de mosselen in het vergiet en laat zoveel mogelijk water weglopen.
  9. Leg een laag mosselen in een serveerschaal , bedek ze met saus en herhaal dit.
  10. Dien de schaal op met het bier, stroop je mouwen op en geniet!

Het frisse Hoegaarden Wit zorgt voor een goed contrast met de romige saus. Westmalle Tripel doorbreekt het romige met zijn hoge koolzuurgehalte en is door zijn krachtiger smaak een goede tegenhanger voor de spekjes.
De winnaar is desondanks Hoegaarden Wit, dat met zijn zachtere smaak de mosselen meer in hun waarde laat.

Pasteitjes met paddenstoelenragout en Oedipus Mannenliefde

Ingrediënten (6 stuks)

  • 400 gram verschillende paddenstoelen
  • 400 ml warme groentenbouillon
  • 40 gr bloem
  • 40 gr roomboter
  • 50 ml slagroom
  • 10 gr platte peterselie
  • 1 teen knoflook
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 el olijfolie
  • Pasteibakjes
  1. Bak de pasteibakjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd de knoflook fijn en fruit deze aan in de olie tot hij glazig is. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Voeg de paddenstoelen toe aan de knoflook en bak ze 5 à 7 minuten.
  3. Maak een roux: smelt de boter op laag vuur en voeg de bloem geleidelijk toe. Laat de roux enkele minuten bakken tot je de geur van koekjes ruikt, dan weet je dat hij gaar is.
  4. Voeg de bouillon in delen toe en laat deze steeds opnemen door de roux, zodat je een glad geheel krijgt.
  5. Voeg eerst de slagroom en daarna de paddenstoelen en fijngesneden peterselie toe. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
  6. Vul de pasteibakjes rijkelijk met ragout en serveer met het bier en eventueel een citroenpartje en extra peterselie.